Опис
Дезінфікуючий засіб «Годину Пік» – препарат у ветеринарній медицині для проведення дезінфекції методами протирання, зрошення, генерування піни, генерування гарячого і холодного туманів (аерозольна дезінфекція).
Властивості дезинфікуючий засоби «Годину Пік»:
антимікробну дію на грамнегативних і грампозитивних мікрофлору;
вирулицидное, антипротозойное дію проти еймерій;
має фунгіцидну властивістю;
володіє миючим, дезодорує властивістю.
Опис дезінфікуючого засобу Годину Пік:
Прозорий світлого кольору, без механічних включень розчин, зі специфічним запахом активно діючих речовин. Добре змішується з водою у будь-якому співвідношенні, сумісний з каустичної і кальцинованої содою.
Склад:
1л препарату містить діючі речовини:
алкилдиметилбензиламонию хлорид не менше – 40 г / л
октилдецилдиметиламонию хлорид не менше – 30 г / л
диоктилдиметиламонию хлорид не менше – 15 г / л
дидецилдиметиламонию хлорид не менше – 15 г / л
глутаровий диальдегид не менше – 100 г / л
глиоксалевий диальдегид не менше – 30 г / л
етанол – 13 г / л
Допоміжні компоненти: лаурилдиметиламин оксиду не менш 1-50 г / л, вода.
Фармакологічні властивості:
Препарат "ГОДИНУ ПІК" чинить антимікробну дію на грамотрицательную і граммположительную мікрофлору (включаючи Staphylococcus aureus, E. coli, Salmonella enteritidis, Salmonella pullorum gallinarun, Salmonella typhimurium, Proteus vulgaris, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Campylobacter jejuni, Clostridium perfringens, Clostridium botulinum, Actinabacillus pleuropneumoniae, Bordetella bronchiseptica, Enterococcus hirae, Erysipelothrix rhusiopathiae, Listeria monocytogenes, Pasteurella haemoiytica, Pasteurella multocida, Proteus hauseri, Staphylococcus intermedius, Streptococus suis, Streptococus pyogenes, St. agalactiae, Bacilus Subtilis, Bac. Anthracis, Leptospira spp., Mycoplasma gallispticum, Treponema hyodysenteriae, Bacillus anthracis), проявляє віруліцидну дію (ДНК і РНК містять віруси – збудники хвороб Ньюкасла, Гамборо, Марека, хвороби Тешена, цирковируснои інфекції, чуми свиней, респіраторно-репродуктивного синдрому, хвороби Ауески, трансмісивного гастроентериту, парагрипу ВРХ, вірусної діареї ВРХ, лейкозу ВРХ, інфекційного ринотрахеїту, вірус пташиного грипу H7N1, вірус пташиного грипу H5N1, вірус синдрому зниження несучості та ін), антипротозойное дію проти еймерій (Eimeria tenella, Eimeria necatrix, Eimeria acervulina, Eimeria maxima) та фунгіцидні властивості (включаючи Aspergillus fumigatus, Aspergillus niger, Aspergillus flavus, Candida albicans, Trichophyton mentagrophytes, а такжеплесневые грибки).
Засіб та його робочі розчини мають миючу та дезодоруючу дію; несумісні з сильними окислювачами, аніонними поверхнево-активними речовинами та милом; сумісні з каустичної і кальцинованої содою. Підвищення температури робочих розчинів посилює їх антимікробні та мийні властивості.
Застосування дезінфікуючого засобу Годину Пік:
Засіб "Годину Пік" застосовують для проведення профілактичної та вимушеної дезінфекції об'єктів ветеринарного нагляду, включаючи:
тваринницькі, свинарські, звірівницькі, птахівницькі приміщення, а також технологічного обладнання;
допоміжні об'єкти тваринництва та інвентар для догляду за тваринами;
яйце-склад і інкубаторії, вулики у бджільництві;
рибоводні ставки;
склади шкірсировини;
виробничі приміщення та технологічне обладнання на підприємствах м'ясопереробної, птіцеперерабативающей, рибопереробної промисловості;
цеху по переробці продуктів забою, приміщення санітарних боєнь на м'ясокомбінатах, забійні цехи (підлога, стіни, лотки для збору крові, бункери, оздоблювальні контейнери, машини, стелажі, столи тощо), холодильні камери, молочні блоки на молочно-товарних фермах і комплексах, кормокухні, а також тару для зберігання і перевезення кормів і продукції тваринного походження; приміщення для розтину трупів, цеху утилізації;
приміщення для виробництва і зберігання кормів, комбікормів і преміксів;
приміщення, обладнання та інвентар у зоопарках, цирках, розплідниках, віваріях, ветеринарних лабораторіях, лікарнях і клініках;
складські приміщення, карантинні бази та інші підконтрольні об'єкти, з якими стикалася продукція тваринного
походження, неблагополучна у ветеринарно-санітарному відношенні, а також відкриті об'єкти (рампи,естакади, платформи), місця скупчення тварин (території та об'єкти передзабійного утримання, ринки, виставки, спортмайданчики та ін);
транспортні засоби: залізничні вагони (вантажні та рефрижераторні), автотранспорт, водні транспортні засоби (морські та річкові судна, баржі), вантажні відсіки літаків і вертольотів, контейнери після перевезення тварин, продуктів і сировини тваринного походження; а також дезінфекційну обробку автотранспорту, що в'їжджає на територію господарств;
території, що оточують тваринницькі, звірівницькі, птахівницькі приміщення, вигули, дороги, а такжедля наповнення дезінфекційних бар'єрів і килимків;
спецодяг і взуття обслуговуючого персоналу.
Дозування Час Піку:
Засіб застосовується у вигляді водних робочих розчинів, які готують в ємкості з будь-якого матеріалу шляхом змішування концентрату кошти з водопровідною водою. Дезінфекцію проводять після ретельної механічної та санітарної очистки поверхонь об'єктів знезараження. Профілактичну, вимушену, поточну і заключну дезінфекцію при інфекційних захворюваннях бактеріальної і вірусної етіології проводять методом протирання, зрошення, туманоутворення (Аерозольне розпилення), піноутворення, замочування і занурення.
Об'єкти, що безпосередньо контактують з харчовим сировиною (обладнання, обробні столи, стелажі, ємності тощо), попередньо піддають механічній очистці від залишків сировини, знежирюють гарячими лужними миючими розчинами з послідуючим промиванням гарячою водою, далі дезінфікують, потім промивають холодною водою.
Об'єкти, що не контактують з харчовим сировиною (стіни, підлоги, деякі види технологічного обладнання тощо), ретельно очищають від білково-жирових забруднень, дезінфікують розчином дезінфікуючого засобу без подальшого промивання водою.
Для приготування розчинів відповідної концентрації виходять з наступних розрахунків, наведені в таблиці.
Дезінфекцію тваринницьких і птахівничих приміщень проводять:
Для проведення профілактичної дезінфекції методом зрошення, генерування піни або протирання дезінфікуючих поверхонь застосовують водний (робочий) розчин препарату в концентрації 0,2% при нормі витрати 100-150 мл / м2 для гладких поверхонь і 150-200 мл / м2 для пористих поверхонь і експозиції 60-120 хв.
Способом спрямованого низкодисперсного (розмір частинок 40-100 мкм) розпилювання 0,2% робочих розчинів «ГОДИНУ ПІК» до повного зволоження поверхонь при нормі витрат 100 мл / м2. експозиція 60-120 хв.
Способом високодисперсного (розмір частинок 0,5-25 мкм) аерозольного розпилення (затуманення) із застосуванням 2,0% водного розчину «ГОДИНУ ПІК» при витраті 10 мл / м3. проводити аерозольну дезінфекцію препаратом можна при температурі від 10 ° С. Експозиція 120 хв.
Для проведення вимушеної дезінфекції (поточної і заключної) при інфекційних захворюваннях бактеріальної і вірусної етіології застосовують водний (робочий) розчин препарату в концентрації 0,4% при нормі витрати 200-250 мл / м 2 і експозиції 90 хв-120 хв. методом зрошення, генерування піни або протирання дезінфікуючих поверхонь.
Способом спрямованого низкодисперсного (розмір частинок 40-100 мкм) розпилювання 0,4% розчинів «ГОДИНУ ПІК» до повного зволоження поверхонь при нормі витрат 200 – 250 мл / м2. експозиція 2 години.
Способом високодисперсного (розмір частинок 0,5-25 мкм) аерозольного розпилення (затуманення) із застосуванням 2,5% водного розчину «ГОДИНУ ПІК» при витраті 10 мл / м3. проводити аерозольну дезінфекцію препаратом можна при температурі від 10 ° С. Експозиція від 120 хв.
Інкубаторії:
Приміщення інкубаторію (стіни, підлога, стеля, двері, віконні рами тощо) і предмети облаштування: шафові і кімнатні інкубатори, вивідні шафи, вакцинаторни столи дезінфікують 0,15-0,25% водним (робочим) розчином препарату. Для обробки поверхонь можна використовувати будь-який із зручних способів: за допомогою пиногенеруючого обладнання, зрошенням, протиранням, обробка спреєр. Середня витрата робочого розчину – 1 л на 6-8 м2.
Для об'ємної аерозольної дезінфекції приміщень використовують 2,0% водний (робочий) растворпрепарата. З розрахунку 10 л робочого розчину на 1000 м3.
Для дезінфекції яєць методом занурення – 1 хв., Або зрошення використовують 0,1 – 0,15% робочий розчин засобу з розрахунку 1 л на 75 квадратних метрів поверхні, яйця обприскують з усіх боків до забезпечення рівномірного зволоження всій поверхні, уникаючи температурних коливань.
Інкубаційне яйце можна обробити в дезінфекційній камері за допомогою генераторів «Холодного туману». Використовується 2,0% водний (робочий) розчин препарату з розрахунку 5-10 мл/м3.
Для профілактичної дезінфекції яєць (на підприємствах хлібопекарського і кондитерського виробництва тощо) використовують 0,1% водний (робочий розчин) препарату при експозиції 15 хв.
Предмети догляду за тваринами, обладнання, інструменти, лотки, тару, ящики та інший інвентар дезінфікують 0,2-0,3% робочими розчинами дезінфікуючого засобу «ГОДИНУ ПІК» методами зрошення, замочування, протирання. Експозиція 2:00.
Дезматы, дезкилимки в дезбаръер просочують 0,2-0,4% робочим розчином антисептика «ГОДИНУ ПІК» з періодичністю, яка не допускає їх висихання, міняти розчин у міру забруднення або один раз на 7 діб. У холодну пору року, для запобігання замерзання, до водного (робочого) розчину препарату додавати антифриз або куховарську сіль.
Забруднені одяг, білизна замочують у робочому розчині засобу в концентрації 0,4% на 30 хвилин з розрахунку 2 л на 1 кг сухої білизни. По закінченні дезінфекції білизну перуть і полощуть.
Дезінфекцію приміщень та обладнання на підприємствах птахо - і м'ясної промисловості, забійних цехах проводять наприкінці робочого дня після миття і знежирення поверхонь 0,2-0,3% робочим розчином дезінфекційного засобу «ГОДИНУ ПІК» з розрахунку 200 мл / м2, розчин залишають на оброблених поверхнях протягом 1-12 ч. Поверхні, що контактують з продуктами харчування, промивають водою.
Дезінфекцію м'ясних павільйонів, приміщень, приладів та інвентарю на продовольчих ринках проводять 0,2-0,3% робочим розчином «ГОДИНУ ПІК» з розрахунку 200 мл / м2 при експозиції 1:00. Поверхні, які контактують з продуктами харчування, промивають водопровідною водою.
Дезінфекцію транспортних засобів – автомобілів, вагонів, суден, літаків, а також рефрижераторів, вантажно-розвантажувальних майданчиків здійснюють після кожної перевезення тварин і птиці та продуктів їх переробки 0,2-0,4% робочими розчинами «ГОДИНУ ПІК» при експозиції 2 години.
Продезінфіковані поверхні, які не контактують з харчовими продуктами, що не вимагають змивання залишків «ГОДИНУ ПІК» водою.
Протипоказання: Не виявлено
Застереження: Обладнання та інвентар, які використовуються при годівлі птахів і тварин (годівниці, корита, поїлки і т. д.) до початку вологої дезінфекції звільняють від залишків корму та води. Перед повторним використанням їх обполіскують водою.
Роботи, пов'язані з приготуванням робочих розчинів засобу, персонал повинен виконувати в приміщеннях з припливно-витяжною вентиляцією або в добре провітрюються, забезпечених питною водою та каналізацією, з дотриманням заходів, що забезпечують захист шкіри та очей – у захисному одязі (халат, шапочка, фартух з прогумованої тканини, гумові рукавички), в захисних окулярах.
При проведении работ по дезинфекции персоналу запрещается принимать пищу, пить и курить следует избегать разбрызгивания и попадания средства в глаза и на кожу. Особенно осторожно следует работать с концентратом средства. После окончания работы лицо и руки следует вымыть водой с мылом.
Форма выпуска: Канистры из полимерных материалов вместимостью 1 л 5 л 10 л.
Хранить в таре производителя при температуре от 0 ° С до + 35ºС в сухих, темных, вентилируемых складских помещениях.
Срок годности 5 лет.
Термін зберігання робочих розчинів (до застосування) – 35 діб, при умові зберігання в щільно закритій тарі (з метою запобігання контамінації). При появі ознак забруднення (помутніння, поява пластівців, осаду) розчин необхідно замінити.